«Αν λαχταράς τη λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις. Μόνος σου παρ ̓ την αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις»

Μιχαήλ Γεωργαλλάς "Ζήτω η Ελλ..."

   Μόλις 19 ετών παιδί ήταν ο Μιχαήλ Γεωργαλλάς, όταν οργανώθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α, με έναν σκοπό, την ιερή Ένωση με την Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1936 στο χωριό Μαραθόβουνος Αμμοχώστου. Είχε επτά αδέλφια. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εργάστηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο.



   Από νωρίς είχε ταχθεί στις τάξεις των μαχητών της ελευθερίας, πριν καν τελειώσει το σχολείο. Με την έναρξη του αγώνα εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και έδρασε στη Λευκωσία.

   Συνελήφθη και φυλακίστηκε. Δραπέτευσε στις 12 Σεπτεμβρίου 1956 και εντάχθηκε στην ομάδα του Αυξεντίου, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του, του ανέθεσε την <<αντικατασκοπία>> της ομάδας. Ο ίδιος ο Αυξεντίου τον πείραζε: << Μην τον βλέπετε έτσι, λεπτό και αδύνατο. Είναι πολύ δυνατός στην ψυχή, έλεγε.



Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1957, η ομάδα έπεσε σε τουρκοβρετανική ενέδρα. Ακολούθησε σφορδή ανταλλαγή πυρών. Ο Μιχαήλ πολέμησε ηρωικά, αλλά πληγώθηκε θανάσιμα. Πριν πεθάνει είπε στον Αυξεντίου: << Μάστρε μου, μάστρε μου πεθαίνω. Ζήτω η Ελλ...>>. Δεν πρόλαβε να ξεστομίσει ολόκληρο το όνομα της πατρίδας και ξεψύχησε. Με τον τρόπο αυτό χάθηκε μια από τις πλέον αξιόλογες μορφές του αγώνα. Ένας σεμνός, αγνός πατριώτης.

Με πίστη στο Θεό και στο Έθνος,
Άλκιμος Νεολαία Ελλήνων Κύπρου (Α.Ν.Ε.Κ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου