«Αν λαχταράς τη λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις. Μόνος σου παρ ̓ την αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις»

15 Ιανουαρίου 1950 - Μια ξεχασμένη επέτειος


              Έχουν περάσει 62 χρόνια από τη μέρα που η Εκκλησία της Κύπρου κήρυξε την έναρξη δημοψηφίσματος με μόνο αίτημα: ΕΝΩΣΙΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Από τους 224759 κατοίκους του νησιού που είχαν δικαίωμα ψήφου (οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κυβερνητικοί απείχαν της ψηφοφορίας) οι 215108 υπέγραψαν το δημοψήφισμα υπερψηφίζοντας έτσι τη για την εκπλήρωση του προαιώνιου πόθου της Ένωσις, αριθμός που αναλογεί σε ποσοστό 95,7%..!







           Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπου όπως είδαμε πιο πάνω, η καθολική ψηφοφορία του λαού ψήφισε για την Ένωση με τη μάνα Ελλάδα, ο Βρετανός κυβερνήτης της Κύπρου Sir Andrew Wright, δήλωσε ξανά πως για την Βρετανία το Κυπριακό ζήτημα ήταν κλειστό. Για προβολή και αξιοποίηση του δημοψηφίσματος στο εξωτερικό, τετραμελής Κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρώτα την Αθήνα όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής και ακολούθως, μετέβησε στο Λονδίνο όπου τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός αποικιών αρνήθηκαν να την δεχτούν.


            Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε και να τελειώσουμε αυτό που άρχισαν οι παππούδες-γιαγιάδες μας, την πραγμάτωση και την έμπρακτη επικύρωση του αιτήματος για Ένωση! Με την πίστη στο Θεό και στα ιδανικά της πατρίδας, να αρνηθούμε οποιαδήποτε λύση δεν οδηγεί στον απώτερο μας στόχο. Η κατάντια της ομοσπονδίας και της συνομοσπονδίας, με αποκορύφωμα το σχέδιο ανάν, ας μας ξυπνήσουν, γιατί πέσαμε σε «ιστορεία» νάρκη, λησμονώντας αυτά που θέλησαν και θέλουν κάποιοι να λησμονήσουμε…

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ - ΕΝΩΣΙΣ
Μετάβαση σε σχετικό άρθρο: Ένωσις και μόνον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου