«Αν λαχταράς τη λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις. Μόνος σου παρ ̓ την αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις»

Η σημασία των πραγματικών Χριστουγέννων



Όπως όλοι γνωρίζουμε βρισκόμαστε λίγες μέρες πρίν τα Χριστούγεννα. Οι δρόμοι στολισμένοι με εξωπραγματικά θα έλεγε κανείς στολίδια. Στα σπίτια θα δούμε στολισμένα δέντρα και από όλα αυτά που προέλευση τους είναι η βιομηχανίες της Αμερικής. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε την σημασία της λέξης Χριστούγεννα.

Πολλοί είναι αυτοί που εύχονται να έρθουν τα Χριστούγεννα και με το δίκιο τους. Όμως εύχονται αυτά τα Χριστούγεννα να τα περάσουν όμορφα στους χώρους διασκέδασης με φίλους και ποτά. Η πραγματική σημασία των Χριστουγέννων βρίσκεται μέσα μας. Βρίσκεται όταν θα πάμε εκκλησία και θα νιώσουμε μέσα από τους ύμνους που θα ακούσουμε Τον Χριστό να γεννιέται μέσα μας. Πραγματικά δεκάδες φορές άκουσα τα λόγια τραγουδιών που συνηθίζουν να ακούν κυρίως οι νέοι και απορώ αυτά τα τραγούδια τη σχέση έχουν με την γέννηση του Χριστού. Όλο αυτό το κλίμα σου δημιουργεί μια ευχάριστη, μια όμορφη διάθεση αλλά στην πραγματικότητα ψεύτικη. Νιώθουμε «γεμάτοι», μα αν το σκεφτούμε η ψυχή μας είναι άδεια. Είναι άδεια από αγάπη, άδεια από υπομονή και κατανόηση για τον συνάνθρωπο μας. Μας κέρδισαν οι εικονικές ομορφιές...

Θα δούμε πολλούς να στολίζουν υπερβολικά τα σπίτια τους λες και τα λαμπάκια κάνουν την διαφορά. Θα δούμε πολλά Χριστουγεννιάτικα δέντρα μα λίγα καραβάκια να είναι στολισμένα που έτσι είναι και η παράδοση μας. Πολλοί θα τρέξουν να πάρουν δώρα πιστεύωντας πως στο τραπέζι των Χριστουγέννων αυτό μετρά. Δεν μετρά αυτό, μετρά αυτή η αγάπη που θα δείξουμε ο ένας στον άλλο. Εκείνη η «σύναξη» των Χριστιανών για να γιορτάσουν την γέννηση Του Χριστού. Εκείνα τα κάλαντα που πραγματικά σε κάνουν να έχεις μια ευχάριστη διάθεση, σε βοηθούν να καταλάβεις το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα τα εκμεταλλεύτηκαν πολλές βιομηχανίες. Ο μπάρπας με την γεννιάδα και την κόκκινη, μπλε, πράσινη (ανάλογα με την διαφήμιση) στολή ο δήθεν «Άγιος Βασίλης». Έθιμα που εμείς ποτέ δεν είχαμε και τώρα τα αποκτήσαμε. Οφείλουμε να ψάξουμε και να βρούμε τις ρίζες μας. Οφείλουμε να βρούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Α.Ν.Ε.Κ
Άλκιμος Νεολαία Ελλήνων Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου